Tegoroczna edycja przyciągnęła tłumy – było gwarno, kolorowo i pysznie! Ziemniak królował nie tylko na talerzach, ale też w pokazach, konkursach i rozmowach.
W najbliższych dniach pokażemy Wam, co dokładnie działo się na mieleńskim deptaku – bo atrakcji było tyle, że każda zasługuje na osobną relację!
Na początek – Bitwa Regionów, czyli kulinarna rywalizacja Kół Gospodyń Wiejskich, w której tradycja spotkała się z kreatywnością.


Nadmorskie Koło Gospodyń Wiejskich w Rusinowie – Zagubiony Kicaj na Zielonej Łące
(Zwyciężczynie awansowały do półfinału w Międzyzdrojach!)

Koło Gospodyń Wiejskich w Mścicach – Bajgiel żytni ze śledziem i sałatką z botwinki i kolendry z majonezem szczypiorkowym

KGW " Ach te baby " Kłanino – Ozór z sąsiadami z grządki

KGW z Konikowa – Fusia z kapuśniakiem
Koło Gospodyń Wiejskich w Dunowie "Dunowskie Dziewczyny"– Dunowskie pychotki ziemniaczane
Koło Gospodyń Wiejskich w Kraśniku Koszaliński – Gęsia nuta w leśnej ciszy


Na kulinarnej scenie spotkają się z:
To właśnie te trzy koła – zwyciężczynie eliminacji powiatowych – będą reprezentować nasz region w półfinale. Trzymamy za nie mocno kciuki! 

Gratulujemy wszystkim kołom – jesteście dumą regionu! 

TEKST: KOWR Koszalin