W XXI Konkursie Smaki Regionów w Przelewicach brali udział nasi producenci żywności z Bobolic. GS Bobolice wystawiał chałki GS-owskie a ZPS Bobolice M. Szugalski kiełbasę bobolicka. Wyroby uznane od lat przez mieszkańców naszej gminy i nie tylko. Dziękujemy za udział w konkursie i piękne zaprezentowanie gminy Bobolice.


🍯🍞🥩🍏🍷
Wspaniale smakują, są przygotowywane na bazie lokalnych produktów, a ich tajemnicą są oryginalne receptury. Znamy najlepsze produkty i laureatów wojewódzkiego etapu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się w Ogród Dendrologiczny w Przelewicach 👏👏👏
- Miód nostrzykowy - Pasieka Rzeplino
- Gruszka w occie - KGW Strzebielewo
- Domysłowskie maślaczki - Waldemar Boreckiego
-Chleb bałtycki z Bobolic – GS „Sch” Bobolice
- Kiełbasa gruba z dziczyzny - gospodarstwo Zielona Dolina
- Masło ze śmietanki ukwaszonej - Stara Mleczarnia w Bobolicach,
- Pierniki ze skraju Puszczy Nalibockiej - Jadwiga Glasner
- Kwas buraczany - KGW Strzebielewo
- Wino Solaris 2020 - Winnica Bekasiak
- Syrop lawendowy - Urszula Mejer
Zwycięskie produkty będą reprezentowały Pomorze Zachodnie podczas ogólnokrajowych „Pereł”, które zaplanowano na październik.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XX przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Celem jest gromadzenie wiedzy o oryginalnych produktach żywnościowych regionów.


Facebook.com X.com

Galeria